Q4 Bouwland opstellen bemesting plan akkerbouw
Voor het bemestingsplan van het komend seizoen dient u op perceelsniveau keuzes te maken ten aanzien van de gebruikte meststoffen en giften. Bemestingsadviezen op basis van grondonderzoek vormen daarvoor de basis en verder moet u voldoen aan de gebruiksnormen. Vaak is een basisbemesting met organische meststoffen aangevuld met minerale meststoffen optimaal.
Instandhouding bodemvruchtbaarheid en opbrengst en kwaliteit gewas
Laat een grondmonster nemen als het laatste monster 4 jaar of ouder is. In de afgelopen jaren kan door o.a. gewijzigde opbrengsten en gewijzigde bemestingshoeveelheden de toestand in de bodem voor 1 of meerdere nutriënten veranderd zijn met een hoger of lager advies tot gevolg. Belangrijkste doelen van het bemestingsplan zijn het in stand houden van de bodemvruchtbaarheid en het realiseren van een hoge gewasopbrengst van een goede kwaliteit. Voer voldoende organische stof en nutriënten aan om de afbraak en afvoer te compenseren. De benodigde organische stof aanvoer is te berekenen met de organische stof balans.
Met de juiste combinatie van organische meststoffen (mest en/of compost) kan vaak al grotendeels worden voorzien in de behoefte aan organische stof en nutriënten. Hoewel voor fosfaatbehoeftige gewassen een startfosfaat nodig kan zijn. (zie P-PAE) Zorg dat de samenstelling ((e)os, N, NH4, P,K, Mg) op partijniveau bekend is. Dat maakt op maat aanvullen met minerale meststoffen tot de gewasbehoefte mogelijk. Het vormt daarmee de garantie voor een hoge financiële opbrengst.
Wat gezien de verandering in klimatologische omstandigheden van belang kan zijn is de beschikbaarheid zoet water en de toepassing ervan. Voor akkerbouwers die daardoor makkelijk en vaker beregenen kan het raadzaam zijn om bij het bepalen van de hoogte van de basisbemesting al rekening te houden. De combinatie van een lagere basisbemesting met meerdere bijbemestingen in deze situatie leidt tot een hogere benutting van de mineralen en daarmee groei van het gewas.
Bepaal op welke percelen u in het vroege voorjaar een Nmin-onderzoek wilt laten doen. Vooral op percelen die in de afgelopen jaren organische mest hebben ontvangen en/of waar stikstofrijke gewasresten op het land zijn achtergebleven kan relatief veel Nmin in de bodem zitten. In die gevallen kunt u besparen op de stikstofgift.
Gebruiksnormen lager dan behoefte?
Is dit het geval, overleg dan met uw adviseur welke teelten het beste gekort kunnen worden om zo voldoende ruimte te houden voor de best renderende gewassen.
Daarnaast kunt u de werking van meststoffen maximaliseren door:
- Dierlijke mest netjes toe te (laten) dienen (goed ingewerkt, liefst injectie)
- De aanvulling met minerale meststoffen op het juiste moment te doen
- Bij gewassen met een grote rijafstand en/of een zwak wortelstelsel N- en P-meststoffen bij voorkeur in de rij toe te dienen.
- Die meststoffen en/of toedieningsmethode (zie dierlijke mest te kiezen die een klein risico hebben van ammoniakvervluchtiging en/of nitraatuitspoeling. Overleg met uw voorlichter/adviseur.
Tot slot
Een goed bemestingsplan vormt de basis voor een efficiënte bemesting van de gewassen en percelen op uw bedrijf. Tijdens het seizoen kunt u op basis van het weer nog finetunen voor een optimale benutting van beschikbare nutriënten.